JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Sananvapauden alennusmyynti

Journalismiin liittyen Cary Grant toteisi aikoinaan, että julkinen herjaus mediassa muistuttaa höyhentyynyn hajoamista parvekkeella myrskyssä. On toivotonta yrittää kerätä jokaista höyhentä takaisin tyynypussiin. Viittaus on entistä ajankohtaisempi nykyisellä some aikakaudella, kun tuuli käy valon nopeudella. Liioittelu, vähättely, painotus, vääristely, ja suoranainen valehtelu ovat hyviä aseita, jos aikoo pokata Venla-palkinnon tai vastaavan. Tärkeintä on olla esillä, jotta pääsee vaikuttamaan massojen mielipiteeseen.

Woody Allen sai siipeensä, kun hänen tytärpuolensa Dylan Farrow syytti häntä seksuaalisesta ahdistelusta, mikä oikeusasteessa hylättiin. Allenin elokuva hyllytettiin ja koko ura oli kaatua saman tien. Samanlaisia piirteitä meillä Suomessa oli, kun tv-toimittaja internetin välityksellä haki erään laulajan käytöksestä paheksuttavia asioita. Ei tarvinnut olla totuuden kanssa paljoakaan tekemistä, kunhan vain oli riittävän härskiä tekstiä otsikoihin. Tulihan se Venla, kun totuus ei ehtinyt paljastua ennen äänestyksiä. Herjauksesta jouduttiin maksamaan uhrille niin pieni hinta, ettei se ollut missään suhteessa hänen kokonaismenetyksiinsä. Se oli sananvapauden suuri voitto.

Egon Friedellin viesti Uuden ajan kulttuurihistoria I sivulla 215 sopii nykymediaan ja -politiikkaan laajemminkin varsin osuvasti: ”Sanomalehti, moraalinen rutto, on esimerkillään ja moraalittomuudellaan opettanut, että arkailematon julkeus, ehdoton tunnottomuus, rajaton itsesuitsutus, dialektinen ajatustemppuilu ja empimätön häikäilemättömyys poleemisten keinojen valinnassa ovat tärkeimmät apukeinot kunnian ja menestyksen saavuttamisessa. Sanomalehti turvautuu taituruudella tarinoiden vääristelyyn, vaikutelmien epäluulonalaiseksi tekemiseen, yksityiselämään tunkeutumiseen, näennäiseen objektiivisuuteen tehden moitteet uskottavammiksi sekä salattuihin hyökkäyksiin, jotka ovat julkisia hyökkäyksiä monin verroin vaarallisempia.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sananvastuu ei taida koskea kaikkia toimittajia? Vasta oli J. Vehkoo tuomiolla, eikä yksikään toimitus muistuttanut sananvastuusta.
TV:ssä näkyi talousrikoksista joskus tuomittu kirkollinen toimittaja nimittelevän afrikkalaista maahanmuttajaa rasistiksi. Toki nimitellyllä oli kiihottamistuomio, mutta eikö rangaistus katsota kärsityksi? Vai pitäisikö tuota toimittajaakin aina kutsua talousrikolliseksi? Kirkollinen toimittaja saanee kutsun leivättömän pöydän ääreen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Fridellin teksti on ehkä vähän väkevästi, etten sanoisi liioitellusti muotoiltu, mutta kyllä siinä vahvasti perää on. Lehdistöllä on vahva taipumus hurskasteluun, omahyväisyyteen ja kaksinaismoraaliin. Ammattikunta on varsin suppea ja toimii keskiaikaisen ammattikuntalaitoksen tavoin siten, että se pyrkii pitämään itsellään julkisen sanan ja mielipidevaikuttamisen monopolin. Tämän monopolin se on käytännössä menettänyt, mutta tähän muutokseen ammattikunta ei ole sopeutunut saati sitä hyväksynyt. Tässä ominaisuudessa se käy kiivasta taistelua mahdollisimman laajan ja kontrolloimattoman lehdistönvapauden puolesta ja muiden toimijoiden sananvapauden rajoittamien puolesta. Tämä edellinen tietysti koskee vain politiikan ympärillä toimivaa päivälehdistöä. Harraste- ja ammattilehdistön kohdalla tilanne on hyvin erilainen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→2/JA: ” Fridellin teksti on ehkä vähän väkevästi, etten sanoisi liioitellusti muotoiltu..”

Hän oli vähän äkkijyrkkä maallistunut juutalainen ja ehkäpä siksi Gestapo (vast.) tuli häntä noutamaan Wienin kolmannen kerroksen asunnostaan 16.3.1938. Viimeisiksi sanoikseen hän huusi ”Varokaa!” ennen kuin hyppäsi parvekkeelta alas kadulle. Hänen arkistonsa ehdittiin salakuljettamaan Englantiin.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Juutalaisuus oli pidättämään tulon syy
natseille, sillä hänen käsityksensä journalismista sopivat heille. Kuten Trump nykyään, natsit vallanpitäjinä halusivat saattaa oikean journalismin huonoon maineeseen. He halusivat tehdä
tiedonvälityksessä pelkkää tiedotusta,
propagandaa ja mainostamista. Totalitarismi on totuuden jälkeistä aikaa. Nykyaikana lukija on vähemmän kiinnostunit totuudesta kuin silloin, kun viimeksi totalitarismia toteutettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset