JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

EU-vaalit lähestyvät ja otsarypyt lisääntyvät

EU:n ulkoministeri Josep Borrell ei maalaile kovin ruusuista tulevaisuutta Euroopalle, vaan tekee yhteenvetoa siitä, mitä haasteita tulevaisuus tuo tullessaan. EU:n on vahvistettava yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa, mikä edellyttää yksimielisyyden säännöstä luopumista johonkin rajaan saakka, jotta yhteisiä kantoja voidaan muodostaa. Naton toimintaa on täydennettävä EU:n itsenäistä puolustuskykyä lisäämällä, koska USA:n huomio on suuntautunut enemmän Aasiaan päin. Kun EU:n sisärajat on poistettu, ulkorajan hallinnointikustannukset on jaettava.

EU:n alueella on noin 500 miljoonaa asukasta eli 7% maailman väestöstä. Vuoteen 2030 mennessä EU:n väestö ei kasva vaan ikääntyy. Intian ja Kiinan kummankin väestömäärät ovat noin 1500 miljoonaa ja vuonna 2050 afrikkalaisia on noin 2500 miljoonaa. Minkään EU alueen maan talous (bkt) ei ole maailman seitsemän suurimman maan joukossa.

Turvallisuuteemme vaikuttavat merkittävästi teknologinen osaaminen herkillä alueilla, esimerkkeinä vaikkapa 5G, tekoäly, bioteknologia ja kvanttitietokone. Meneillään olevan digitaalisen vallankumouksen 15 suurimman toimijan joukossa ei ole yhtään eurooppalaista yritystä. Euroopan on edistettävä innovaatioita ja teollisuuspolitiikkaa, jonka avulla yritykset voivat kilpailla amerikkalaisten, kiinalaisten ja monikansallisten yritysten kanssa. Emme voi olla vahvoja maailmassa, jos Euroopan yhdentyminen ei takaa yhteistä vaurautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Josep Borrell on nähdäkseni oikeassa, vaikka onkin vain Espanjan ulkoministeri, ei sentään EU:n. Viime vuosikymmenellä hän toimi europarlamentin puhemiehenä

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→1/J-P:

Kiitos korjauksesta. Viitekirjoituksen loppukaneetti oli minulle liian vaikea tulkittavaksi enkä tarkistanut asiaa muualta, vaikka mielessä kävi.

”Josep Borrell es ministro de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación en funciones de España.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset