Demografinen itsemurha uhkaa

Iltasanomat referoi Politica lehteä, jonka mukaan Suomesta on tulossa Euroopan Japani ainakin väestörakenteen osalta. Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen vaikeuttavat hyvinvointipalvelujen rahoitusta. Kouluja suljetaan ja vanhustenhoitopalveluja lisätään. Väestöllinen huoltosuhde eli lasten ja vanhusten suhde työikäisiin valtiotalouden kannalta heikkenee, kun esimerkiksi pitenevä elinaika lisää vanhusväestön määrää.

Syntyvyys ei ota lisääntyäkseen, kun seuraavan 30 vuoden aikana hedelmällisyysluku ei nouse Suomessa yli 1,8 (lasta / nainen). EU:n keskiarvo on nyt 1,5. Laskelmien mukaan väestön ylläpitoon hedelmällisyysluvun tulisi olla vähintään 2,1. Esimerkiksi Espanjassa hedelmällisyysluku on alin eli on 1,2 ja elinajanodote ylin eli noin 83 vuotta. Maassa voi 40 vuoden kuluttua olla 9 miljoonaa työikäistä nykyistä vähemmän ja 8 miljoonaa eläkeläistä enemmän. Nyt näistä tulevista eläkeläisistä monet antavat äänensä muukalaisvihamielisille puolueille!

Eurooppa on jo ajat sitten tullut väestörakenteensa osalta itsemurhavaiheeseen. EU:n väestö on nyt 511 miljoonaa. Vuodesta 2015 lähtien on kuolleisuus ollut syntyvyyttä suurempi, mutta väestön määrä ei ole toistaiseksi pienentynyt, koska vuotuinen maahanmuuttajien määrä on ollut 1,3 miljoonaa. Väestön ikääntymistä tämä ei ole kokonaan estänyt.

Maailman väestöstä vuonna 1900 Euroopassa asui 20%, 1960, 13,5% ja 2015 luku oli enää 6,9%. Arvioidaan, että vuoteen 2040 mennessä se jää alle 5 % .

Kyllä taistelu ilmaston lämpenemistä vastaan on tärkeää, mutta …

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu