JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Narsistiset demokratiat

Euroopassa politiikan henkilöitymisestä on huonoja kokemuksia. Milanossa 100 vuotta sitten journalisti Mussolini pani alulle populistisen liikkeen, jota Saksan puolella taidemaalarina vähemmän mainetta niittänyt Hitler ihannoi siinä määrin, että tarmollaan polkaisi myöhemmin toisen maailmansodan käyntiin.

Poliittiset puolueet ovat usein vallanhimon, vihan ja vastustuksen pesiä. Vallassa olevia puolueita arvostellaan joskus jopa oikeutetusti tehottomuudesta, lahkolaisuudesta ja korruptiosta. Puoluelojaalisuus ja puoluekratia ovat monesti lähempänä todellisuutta kuin aito demokratia. Perinteiset puolueet on usein korvautuneet poliittisilla henkilöillä, jotka äänestäjien tahdon sivuuttaen noudattavat vain omia sääntöjään.

Ukraina valitsi presidentikseen tv-toimittajan, Filippiinien presidentti Rodrigo Duarte on siirtämässä vallan tyttärelleen ja Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan vaimo valvoo tarkasti koko maata. Individualistiset hallitukset ovat myös Venäjällä, Puolassa, Unkarissa ja Turkissa. Monet islamistiset maat ovat luku sinänsä. USA seuraa ihannoimansa ajanlaskumme alun Rooman jalanjälkiä ja nykyinen Caesar on hänkin lain ja valvonnan yläpuolella ja ehtinyt jo käytännössä tuhota republikaanipuolueenkin.

Narsistisista nykyjohtajista Trump tulee väkisinkin ensimmäisenä mieleen. The Washington Postissa Michael Gerson kirjoitti, että Trump on patologinen narsisti, joka uskoo olevansa maailmankaikkeuden keskipiste eivätkä mitkään lait koske häntä. Arvostettu psykiatri Jerrold M. Post on kirjassaan Narcissism and Politics: Dreams of Glory laatinut poliittisen psykologian profiileita monesta johtajasta (mm. Wilsson, MacArthur, Kennedy, Netanyahu, Hussein ja Putin). Trumpin kohdalla korostuu sanojen ja tekojen ristiriita. Vaaralliseksi asian tekee se, että Facebookin tapaiset sosiaaliset mediat levittävät egoistista ylistystä ja narsismia lähes ilman minkäänlaista kontrollia todenperäisyydestä.

Politiikan henkilöitymisestä ja sen vaaroista edellä olevien esimerkkien pitäisi havahduttaa äänestäjät, etteivät he kevein perustein heitä perinteisiä demokraattisia puolueita yli laidan, vaikka nämä ovat omat virheensä tehneet. Jos perinteiseen puoluetoimintaan vertauksen heittäisi, niin mieleeni tulee itseäni lähellä oleva omakotitalon rakentaminen. Tuntuu, että hartiapankkitalo on rakennettu pienistä virheistä ja sopeutettu pankista saatuun lainan määrään. Samoja virheitä en tekisi uudestaan, mutta silti siinä talossa on hyvä asua.

Taustaa: https://elpais.com/elpais/2019/05/17/opinion/1558115973_397902.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Kaikella on aikansa. Demokratialla oli hyvät 200 vuotta, mutta ehkä sen aika on nyt loppumassa. Suuri osa ihmisistä ei äänestä ja jos äänestävät, poliitikot pissaavat äänestystuloksen päälle.

Nykymuotoisen demokratian tilalle tullee jotain, mutta vielä ei tiedä mitä.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/ei-isis-...

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Hohhoijjaa, tämä narsistikortti on samaa sarjaa natsikortin kanssa.

Kukaan tolkun lääkäri ei tee narsismidiagnoosia kenestäkään ilman hoitosuhdetta, tapaamatta. USA:ssa riittää tyyppejä, jotka huoraavat ammattikuntansa etiikan hetkestä julkisuudessa.

Narsismissa sairauden puolelle äityneitä piirteitä on meissä kaikissa jossain määrin. Yritysjohtajissa ja poliitikoissa (ja meissä blogikirjoittelijoissa) ehkä keskimäärin enemmän kuin väestössä yleensä - ja mitä sitten?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→2/KI:
Wikipediaan ja muuhun nettitietoon perustuvaa persuasiaa tästä 'huoraavasta' psykiatrista mm.
”Dr. Jerrold Post is Professor of Psychiatry, Political Psychology and International Affairs and Director of the Political Psychology Program at The George Washington University. .
https://www2.gwu.edu/~icdrm/programs/facultybios/p...

Narcissism and Politics: Dreams of Glory
As G.W. professor of psychiatry, founding director of the CIA’s Center for the Analysis of Personality and Political Behavior, and noted authority on the psychology of terrorism, Dr. Post skillfully draws on a vast body of research and experience for these profiles of world leaders. From Wilson and MacArthur to Kennedy and Netanyahu, Hussein and Putin, Post illuminates the links between narcissistic personalities and public life. (Cambridge) . . .
He provided his analysis of Saddam's personality and political behavior in testimony at the hearings on the Gulf crisis before the House Armed Services Committee and the House Foreign Affairs Committee. He served as a psychiatric expert on terrorist psychology for the Department of Justice in the 1997 trial of an Abu Nidal terrorist, and in July 2001 testified as an expert witness in the federal trial in New York of one of the Osama bin Laden terrorists responsible for the bombing of the US embassy in Tanzania. . .''
http://assets.cambridge.org/97811070/08724/frontma...

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Ai niin CIA:n poliittisen psykiatrian keskuksen perustaja, onhan sekin yksi meriitti. Varmaan eri keskus kuin missä on arvioitu ja luotu CIA:lle ne vaikutusmekanismit, joilla vesikidutuksella ja muilla luovilla haastattelumenetelmillä saadaan narsisteilta halutut tiedot, ja näiden menetelmien seuraukset.

Poliittinen psykologia on varmaan mielenkiintoinen ala, koska kohdehenkilöitä ei päästä kliinisesti tutkimaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset