JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Milanon marssi

Äärioikeiston uskoa vahvistettiin Milanon tuomiokirkon (Duomo) aukiolta lähteneeltä marssilla. Kokouskutsu oli lähettänyt eri puolille EU:a Pohjoisen liiton (Lega) johtaja, varapääministeri Matteo Salvinin toimesta. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja ep-ehdokas Laura Huhtasaari ja ep-ehdokas Olli Kotro olivat näyttävästi esillä viime viikonvaihteen kokouksessa Italiassa. Monitavoitteisia äärioikeistopuolueita yhdistää vain yksi päämäärä EU:n heikentäminen ja tuhoaminen.

Euroopassa äärioikeiston raju eteneminen ei ole ollut pelkkää kohtalon ohjausta, vaan johtuu ennen kaikkea siitä, että käytännössä EU:ssa viime kriisin aikaan talouspolitiikan ainoaksi keinoksi valittiin leikkaukset ja siten tuhottiin hyvinvointivaltioiden konsensuspolitiikka. Muun muassa Saksan näkemyksillä oli paljon painoa. Nämä demokraattisten voimien yksipuoliset toimet olivat vakava virhe eivätkä vastanneet ajan realiteetteja, jolloin populistit sieppasivat ohjat käsiinsä hylätyksi kokemien kansalaisten myötävaikutuksella, vaikka pitkälti ymmärsivät heille tarjottavan vääriä ratkaisuvaihtoehtoja.

Populistien tapana on esittää demokraattisille järjestelmille sopimattomia ja toteuttamiskelvottomia ratkaisuja, vaikka tietävät, että enemmin tai myöhemmin ajautuvat nurkkaan ja joutuvat pettämään lupauksensa.

Vaikea sanoa kuinka paljon Milanon kokouksen yhteydessä olleella kannattajien marssilla haluttiin luoda symboliikka Mussoliinin vastaavaan marssiin 100 vuotta aiemmin. Joka tapauksessa siitä fasismi lähti kunnolla käyntiin ja Saksasta tuli suuri ihailija ja matkija, joka pisti pystyyn natsismin tietyin seurauksin. Wikipedia tietää kertoa, että maaliskuussa 1919 Milanossa kokoontui Mussolinin kutsusta 300 tasavaltalaisen, anarkistin, syndikalistin, entisen sosialistin, vallankumouksellisen ja sotilaan joukko keskustelemaan uuden ”puolueiden vastaisen” liikkeen perustamisesta.

Ranskassa ja Italiassa on kyselty joku päivä sitten kansalaisten mielipiteitä EU:sta ja sen toimielimistä. Noin joka neljäs ilmaisee ehdottomana mielipiteenään, että suhtautuu epäluuloisesti Euroopan komissioon ja Euroopan parlamenttiin. Poliittisiin puolueisiin ei luota 36% italialaisista ja 38 % ranskalaisista. Talouskriisin suurimpina syyllisinä ovat heidän mielestään juuri poliittiset puolueet. Kansalaisille on annettava enemmän valtaa, sanoo joka toinen EU kansalainen. EU:n ainoan johtajan, Emmanuel Macronin kuva on himmentynyt keltaliivien toiminnan ansiosta, mikä tietää Marine Le Penin sädekehän kirkastumista.

Salvinin Neitsyt Marian rukousnauhan heiluttelu marssilla sekä aiemmat pilkkaavat nimittelyt paavista saivat aikaan sen, että Vatikaani poltti hihansa ja hyökkäsi Legan kimppuun syyttäen muun muassa uskonnon käyttämisestä poliittisiin tarkoitukseen. Kirkon ultrakonservatiivit, jotka ovat paavin vihollisia, asettuivat välittömästi Salvinin rinnalle. Aika näyttää, kumman puolen rukoukset on kuultu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toisessa kappaleessa on mielestäni oikeansuuntainen kuva tilanteen kehityksestä. Eihän tyytyväiset ja toiveikkaat vaihda puoluettakaan.

Tyytymättömyyden synnyttäminen on yksi asia, sehän voi tapahtuu ymmärtämättömille vahingossakin. Kuurous tyytymättömien valituksille on toinen asia, se ei voi tapahtua vahingossa.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Yhteenveto blogistin useasta pohjakirjoituksesta:

Niiden mukaan, jotka ovat todistettavasti sössineet kaikkien asiat, muita kuin kaikkien asiat jo todistettavasti sössineitä ei saa päästää valtaan, koska kaikkien asiat jo todistettavasti sössineiden mielestä nämä muut sössisivät kaikkien asiat.

Faktalaatikko aamun Aamulehdestä:

- Berliinin poliisin mukaan Berliinissä tapahtui viime vuonna lähes 600 väkivaltarikosta, joiden motiivi oli poliittinen

- Eniten poliittisia väkivaltarikoksia - noin puolet - teki kaupungissa vasemmisto. Enemmistö näistä rikoksista tapahtuu, kun useita äärivasemmistolaisia osoittaa mieltään

- Oikeistolaisia väkivaltarikoksia oli neljännes.

- Ulkomaisten ideologioiden motivoimia väkivaltarikoksia oli noin 15 prosenttia ja uskonnollisten syiden perusteella tehtyjä noin prosentti

- Lisäksi terrorismiksi määriteltyjä rikoksia oli noin prosentti

- Tapauksia, jotka tunnistettiin poliittisiksi, mutta joiden tekijöitä ei voida määrittää, oli noin kymmenen prosenttia

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/KI: ”Yhteenveto blogistin useasta pohjakirjoituksesta:..”
Tämän minä kommentistasi ymmärsin, mutta muuta päätekstiin liittyvää en ymmärtänyt enkä tunnistanut omakseni eli tulkitsisin kommentoijan lennokkaiksi mielipiteiksi ja peräisin oman tietoisuutensa syvyydestä. Ymmärtämättömyyteni johtunee omasta tyhmyydestäni, jonka jo kerran erään yritelmäni jälkeen esimieheni puki sanoiksi seuraavaan tapaan: ” Korpi-Anttila, jos nyt väität olevasi tyhmä, en tule kiistämään sitä!”

PS: Jo antiikin aikana sana opinion (mielipide) ymmärrettiin totuuden vastakohdaksi.

PS2: Kuitenkin ilokseni totean, että näytät lukeneen kyhäelmiäni, muut tällä palstalla eivät siihen hukkaa aikaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset