JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Eurooppa tarvitsee Afrikkaa

Kiina investoi Afrikkaan kiihtyvällä vauhdilla ja EU seuraa asiaa katseella. Punttisalifilosofia ei välttämättä anna syvällistä vastausta siihen, miksi Afrikkaan ei pidä suhtautua entisten siirtomaaherrojen tavoin ja pitää sitä valkoisen miehen taakkana sekä lähetyssaarnaajien pakanamaana. Vuonna 1950 Afrikan väestömäärä oli 260 miljoona eli kolmannes silloisesta Euroopan väestömäärästä. Nyt 30 miljoonan km² Afrikan väkiluku on 1,2 miljardia. Ennusteen mukaan vuonna 2050 siellä on 40 % kaikista maailman lapsista (alle 18 v) eli potentiaalisista kuluttajista.

Otettakoon vertailtavina suuruusluokkina seuraavat alueet (pinta-ala milj. km² / väkiluku mrd); EU 4,3 / 0,54; Aasia 45 / 3,88; Pohjois-Amerikka 25 / 0,53; Etelä-Amerikka 18 / 0,39 ; Suomi 0,3 / 0,006.

EU:a halvaannuttavat Brexit, kansallinen populismi, Ranskan ja Saksan strategia-akselin murtuminen, erimielisyydet EU:n itä- ja länsiosien välillä, muuttoliikkeet lähinnä etelästä pohjoiseen (’puolalaiset putkimiehet’ eivät enää ole rasite).

Talouselämä nojaa kysyntään ja globaalisti siihen vaikuttavana tärkeänä tekijänä on väestön ennakkoasenteet. Jos afrikkalainen vieroksuu historiallisista syistä eurooppalaista, niin on turha toivoa kovin syvällistä yhteistyötä. Kiina suurilla investoinneillaan luo Afrikassa ’goodwilliä’ ja samalla antavat ymmärtää, että Eurooppa edelleen haluaa vain riistää sitä. Kaikesta huolimatta Afrikka tarvitsee Eurooppaa ja Eurooppa Afrikkaa eikä kyse ole vain muutaman miljoonan ihmisen muuttoliikkeestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiina ei luo mitään goodwiliä Afrikkaan suurilla investoinneillaan, vaan se valmistelee joittenkin Afrikan maiden haltuun ottoa ajettuaan ne ensin velkaantumaan itselleen. Euroopan siirtomaamahtien otteen hervottua Afrikasta on Kiina ottamassa niiden paikkaa. Kiina tarvitsee halpaa työvoimaa ja raaka-aineita, joita löytyy Afrikasta.

Eurooppaa on odottamassa pitkässä juoksussa sama kohtalo kuin Afrikalla näyttäisi nyt oleva.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Eurooppa ei tarvitse Afrikkaa yhtään mihinkään, vaan Afrikka tarvitsee Eurooppaa. Eikö sinne ole syydetty rahaa kehitysapuna jo yli puolivuosisataa? Mitä sillä on saatu aikaan? Järjetön syntyvyys, jonka seurauksena alituiset sodat, köyhyys, nälänhädät ja sairaudet. Nyt sieltä tullaan laumoittain Eurooppaan. Ei meidän tarvitse kiinalaisten kanssa kilpailla afrikkalaisesta halpatyövoimasta, eikä kiinalaisten afrikkalaisista siirtolaislaumoista.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ Kommentteihin 1&2
Kuten linkistä näkyy kirjoitukseni pohjaa poliittisen tieteen professorin ja IECMA insitituutin Sami Naïrin mieipidekirjoitukseen El Pais lehdessä 13.6.2019. (IECMA - Välimeren ja Atlannin alueiden tutkimuslaitos). El Pais on julkaisu, jota Espanjan ulkopuolellakin pidetään yhtenä maailman parhaista sanomalehdistä. Oli miten oli, mutta kyllä me täällä Peräpohjolassa nämä asiat tiedämme parhaiten.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Espanjan suhde Afrikkaan vanhana siirtomaavaltana on kompleksinen. Vanhat eurooppalaiset siirtomaamahdit ovat väistyneet Afrikasta. Neuvostoliito ja USA kävivät tovin sotiaan Afrikassa. Nyt tämän kaiken jälkeen tulee uusi siirtomaavalta Kiina vanhojen mahtien sijalle.

Harmaantuvasta punavihreästä Euroopasta ei ole enää kehittymään. Väestön uusiutuminen ei onnistu enää omin voimin. Tämä indikoi tulevaa sekasortoa ainakin paikallisella tasolla monin paikoin. Pahimmillaan Eurooppakin joutuu Kiinan siirtomaavallan alle.

Suomi ei ole harjoittanut muuta varsinaista kolonialismia kuin korkeintaan kulttuurin muokkausta jossain päin Afrikkaa. Joten Suomella lienee vielä toivoa. Meillä on niin kovin vähän selvittämättä omassa menneisyydessämme.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Eli kirjoituksesi pohjaa laatulehdessä julkaistuun mielipiteeseen?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/MV ”.. pohjaa..”
Groucho Marxia mukaillen: Tämä on minun periaatteeni, ellei se miellytä, minulla on täällä muita.
Suosittelen tarkistamaan linkistä

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Pystyvätkö Afrikkalaiset ottamaan 2000-luvun yhteiskuntamallin ja demokratian käyttöönsä, koska jos ei pysty, niin kaikessa yhteistyössä ajaudutaan lopulta suuriin ongelmiin, kun kansa äänestää seuraavan Mugaben valtaan, joka päättää kansallistaa kaikki ulkomaalaiset yritykset.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→7/VH: ”Pystyvätkö Afrikkalaiset ottamaan 2000-luvun yhteiskuntamallin ja demokratian käyttöönsä ..”

Tähän juuri nyt tarvitaan tukea, ja vain tukijat saavat Afrikasta tulevat asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa.
Myönnettäköön, että Kiinalla on melko pragmaattinen lähestymistapa, mutta se näyttää toimivan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kiinalaisten omistamia yrityksiä saattaa olla vaikea kansallistaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset