USA ja Iran törmäyskurssilla

Ison öykkärin pientä kaveria on helpompi lyödä turpaan kuin tätä itseään. Tällaisen käsityksen helposti saa laajemminkin, kun lukee Persianlahdella tapahtuvista öljytankkerien kimppuun tehdyistä hyökkäyksistä. Japanin pääministeri Shinzō Abe oli ’sattumalta’ samaan aikaan valtiovierailulla Teheranissa, kun japanilainen tankkeri ammuttiin tuleen Hormuzinsalmen tienoilla. Vahvoja viitteitä siitä, että myös toinen tankkeri-isku on viesti Iranin vallankumouskaartilta, jota USA pitää terroristijärjestönä.

Trumpin tapa neuvotella on pistää toinen osapuoli ensin polvilleen ja sen jälkeen sanella ehdot; Obaman hallinnon neuvotteleman ydinsulkusopimuksen irtisanominen noudattaa tätä kaavaa. Talouspakotteet ja öljynostokiellot ovat tärkeitä aseita Iranin talouden rapauttamisessa.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston äärikonservatiivinen neuvonantaja John Bolton ajaa kaikin voimin Iranin islamilaiseen tasavaltaan toisenlaista hallintoa. Tärkeä jarruttava tekijä on se, että Trump haluaa pikavoittoja eikä sota Iranin kanssa olisi lyhyt. Tosin maksumiehenä olisivat muut, koska USA on omavarainen öljyn suhteen varsinkin, jos öljyn hinta nousisi.

Sotaa USA:n ja Iranin välille haikailevat myös Saudi-Arabia ja Israel. Näillä mailla olisi paljon voitettavaa, jos heidän verivihollisensa sortuisi. Saudi-Arabialla on meneillään mittavat asehankinnat USA:sta. Kuten jo Jemenin konflikti osoittaa, eivät humanitääriset asiat paljoa vaakakupissa paina suurvaltapolitiikassa. USA:n valtamediat ovat pääosin juutalaisomisteisia, millä on merkitystä seuraavaa presidenttiä valittaessa. Iran puolestaan katso karsaasti, jos heidän öljybisneksensä on vaarassa. Jos kansa napisee, voi islamilainen usko horjua.

 

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu