JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Vihapuheet ja naurun voima

Nykyajan inkvisiittorit pitävät huolen siitä, ettei näillä lakeuksilla jumalaa tai vastaavaan asemaan nostettua asiaa pilkata. Kaikki kritiikki maahanmuuttajista, juutalaisista, kansallispukuisista tai erivärisistä tulkitaan laittomaksi rasistisuudeksi.

Naurun voima on valtava. Se laukaisee jähmettyneet tilanteet ja asenteet. Kun mielipiteestä on tehty dogmi tai periaate, vain nauru voi sen murtaa. Huumorista luopuminen tuhoaa demokratian, koska huumori on yksi sen peruspilareista, johon yhteiskunta perinteineen rakentuu. Jo homeeriset jumalat Olympoksessa elivät ikuista elämää nauraen kaikelle eikä Ateenan demokratiaa voi kuvata ilman Aristofaneen komedioita, joissa pilkattiin lähes kaikkea.

Huumorin avulla voidaan valaista totuuden kaikkia polkuja. Se raivaa tilaa erilaisille näkökulmille eikä suinkaan ole painava ja vikkelä giljotiinin terä. Kafka ilmaisi asian seuraavan tapaan: Vain fanaatikot pitävät huumoria moraalisena uhkana, koska ilman huumoria hyväksymme vain kollektiivisen moraalin, samankaltaisuudet, tekopyhyyden, vapauden puutteen ja barbaarisuuden.

Barbaarisuudesta hyvänä esimerkkinä on The New York Timesin päätös lopettaa kansainvälisestä painoksestaan pilapiirrokset. Lopullinen niitti kahden pilapiirtäjän erottamiselle oli piirros, jossa karikatyyreinä olivat Netanjahu opaskoirana, joka ohjaa sokeaa Trumpia. Tämä oli antisemitismiä, sillä mitään kriittistä herran valitusta kansasta tai Israelista ei hyväksytä. He ovat hoitaneet asiansa hyvin, he ovat kaiken arvostelun yläpuolella.

Tämä tarina kehkeytyi Vilho Mäkelän erinomaista ilmaisuvapautta koskevasta blogikirjoituksesta vähän kuin jatkoksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuinka ollakaan, Vapaavuoron puolella tunnuslauseenani on:
"Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi".

Näyttäisi olevan aikaan sopiva.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jaakko, kun ohjasit tuon Vilhon kirjoitukselle. Kiitos. En tykkää, että Netanjaahu, tai kukaan toinenkaan laitetaan koiran asemaan; olemmehan sentään Jumalan luomia, arvokkaita ihmisiä. Ainutkertaisia,-laatuisia. Kiitos, Siunaten, Lasse.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/LH: ”..Netanjaahu, ..”

Kiitos kiittämisestä. Avasit mukavasti toisen polun ajatuksenjuoksulleni!

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jaakko. Kiva; Ilomme on yhteinen; Parempi, meidän huominen. Ole Siunattu rakkaidesi kanssa. Kiitos. Lasse.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luulisin että Netaljaahun pilkkaamista ei pidetä USA:ssa kovin vakavana asiana, mutta Trumpin pilkkaaminen on siellä jenkeissä, Trumppia palvovissa piireissä, kyllä pyhäinhäväistykseen rinnastettava asia.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Arto. Niin, se, se meidän vaikea läksy on; Hänen Sanansa: Mikä palkka teille on siitä tuleva; jos te rakastatte niitä, ketkä teitäkin rakastavat. Niinhän pakanatkin tekevät. Sula mahdottomuus; tuli Hänen kauttaan,-ja ansiostaan mahdolliseksi. Siitä saamme,-ja voimme iloita. Siunaten, Lasse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset